Mijn vakantie was helemaal niets

Of het nu thuis is, ergens in Nederland of toch in het buitenland, deze weken hebben veel mensen vakantie. Zelf ben ik net terug en ik moet zeggen: het was helemaal niets.

Ja, je leest het goed: mijn vakantie was helemaal niets. En dat was fijn. Ik hoefde niets te doen, hoefde nergens over na te denken en niets was normaal, d.w.z.: gelijk aan mijn normale leven. En daar zit hem de crux. Niets hoeven doen en denken, uit je normale ritme en in een andere omgeving zet aan tot evaluatie, tot reflectie, tot bezinning.

Het woord ‘vakantie’ stamt af van ‘vacans’. Dit Latijnse woord betekent onder meer leeg. Dus als iemand zegt dat hij/zij vakantie nodig heeft, zou je kunnen zeggen dat hij/zij behoefte heeft aan leegte. Onze hoofden en onze agenda’s zitten doorgaans echter vol. Vol met alles wat we meemaken en moeten doen. Door de volheid van ons dagelijks leven hebben we steeds meer behoefte aan leegte.

Vakantie is dus ‘leeg worden’: je emmer legen van wat er de afgelopen periode is gebeurd. Dat schept vervolgens ruimte om vooruit te blikken naar wat komen gaat. Maar bovenal schept die leegte ruimte voor nieuwe inspiratie (inspireren betekent letterlijk: inblazen). Want wat vol zit kan niets ontvangen.

Anders gezegd: als het stof van de afgelopen tijd is neergedaald en het wat stiller wordt in je hoofd, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en ingevingen. Want in die leegte voelen we soms ook dat we iets missen, dat ons leven niet volmaakt, niet ‘heel’ is.* Veel mensen komen daarom met nieuwe plannen terug van vakantie. Soms zijn dat goede voornemens, zoals meer rust in de agenda of vaker gaan sporten. Vaak ook hebben die nieuwe plannen betrekking op veranderingen in het werk: iets nieuws toevoegen aan een bestaande baan of de aanzet te gaan zoeken naar een nieuwe rol.

Mocht jij bij terugkomst van vakantie op zoek willen naar verandering in je werk? Doe dan de loopbaancheck en maak gebruik van de zomeraanbieding. Met behulp van een door psychologen ontwikkelde online-loopbaanscan en een coachgesprek met mij als loopbaancoach krijgt jouw zoektocht snel meer richting en focus en weet je wat je vervolgstap is.

Vakantie is dus niets. En dat kan heel inspirerend zijn.

* Hier ligt ook een verband met het Engelse woord voor vakantie: holidays. Dit woord komt voort uit ‘holy days’, oftewel: heilige dagen. ‘Heilig’ is verbonden met het woord ‘heel’. Je zou daardoor kunnen zeggen dat vakantie (holidays) helende dagen zijn.