Werkplezier in coronatijden

Door de maatregelen tegen het coronavirus is het werk van veel mensen flink veranderd. Thuiswerken, afstand houden en geen afspraken op locatie is het devies. Vooral dat laatste stelt hen voor praktische uitdagingen. Het leidt er echter ook toe dat mensen anders naar hun werk gaan kijken, ontdekte ik.

Onlangs had ik een online-loopbaancoachingsgesprek met iemand die een goede baan had als projectmanager bij een groot financieel bedrijf. In de afgelopen jaren had zij zich sterk op haar werk gefocust en was ze in staat geweest binnen de organisatie mooie stappen te maken. Ze dacht tot voor kort, zo vertelde ze, dat ze haar werk heel erg leuk vond.

Toen kwam corona en moest ze van de een of de andere dag thuiswerken. Ondanks alle mogelijkheden om via de digitale weg contact met elkaar te onderhouden vielen de meeste sociale contacten en momenten weg: geen geintjes bij de koffieautomaat, geen praatje over het weekend of over de wereld, geen gezellige lunch, geen nieuwtjes over het leven van collega’s. Het (video)bellen beperkte zich tot de zakelijke aangelegenheden; haar werk werd gereduceerd tot het afwerken van actielijsten en planningen.

Als nooit tevoren merkte ze hoezeer ze haar collega’s miste. Sterker nog: ze kwam tot de ontdekking dat die collega’s – niet de inhoud – de reden waren waarom ze haar werk leuk vond. Het werk zelf paste niet meer. En dus wilde ze met mij in gesprek om uit te vinden welke nieuwe rol wel bij haar past.

Het lijkt een bijzonder neveneffect van de coronamaatregelen: bezinning op de loopbaan. Toch ligt het eigenlijk voor de hand: een crisis leidt veelal tot zingevingsvragen. Zo spreek ik tijdens mijn coachingsgesprekken geregeld mensen die als zij-instromer in de zorg willen gaan werken. Doordat het werken in de zorg zoveel in het nieuws is geweest, komen ze erachter dat hun huidige baan hun niet de zin verleent die ze zoeken. Ze willen graag een betekenisvolle bijdrage leveren en beschouwen de zorgsector als zeer zinvol.

In de zorg is werk genoeg, zowel voor jongeren als voor hen die al een deel van hun loopbaan achter zich hebben. Via het programma ‘Sterk in je Werk’, waar ik als zelfstandig loopbaancoach onder meer door wordt ingeschakeld, kun je in een paar gratis gesprekken snel helder krijgen wat jouw mogelijkheden zijn. Ook interessant: onlangs publiceerde het UWV een lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen, waarin het effect van corona op de arbeidsmarkt is meegenomen.