Wei-sessies

U bent vast bekend met de term ‘hei-sessies’. Eens per 1-3 jaar stappen teams een paar dagen uit de hectiek en gaan ‘de hei op’ om over de toekomst na te denken. In mijn ogen is dit een goed plan om tot een goed plan te komen. Overweegt u zo’n hei-sessie? Lees dan hier wat ik voor u kan betekenen om tot de kern van de zaak te komen. En waarom ik het een ‘wei-sessie’ noem.

Maar eerst: waarom is het een goed plan?

Nog nooit is onze geest zo snel afgeleid als in deze tijd. Door smartphones, deadlines en data hebben we dagelijks superveel prikkels te verwerken. Daardoor werkt ons brein minder goed. Bovendien verstoort het contact met de dagelijkse hectiek het proces van strategievorming: niet zelden wordt een telefoontje van een klant ingebracht als trend in plaats van afgehandeld als incident.

Afstand, buitenlucht en vergezichten helpen ontzettend goed om snel (!) tot de kern en tot nieuwe inzichten te komen. Niet voor niets schreef de Duitse dichter Bertolt Brecht ooit: “Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang”. Bovendien zorgt een andere omgeving voor andere perspectieven op de werkelijkheid en stimuleert het dus de creativiteit. En uit ervaring weet ik hoe goed de wei of de hei is voor de teamgeest.

Waarom wei-sessies in plaats van hei-sessies?

Om drie redenen heb ik het over wei-sessies. En niet over hei-sessies. Namelijk:

  1. De term wei-sessie klinkt als wij-sessie: ‘wij’ als in ‘samen’. Nieuwe plannen leiden alleen tot de gewenste resultaten, als je het commitment van ‘ons’ hebt. Dus door (een afspiegeling van) je medewerkers bij het proces te betrekken. En van je klanten. En zo nodig zelfs van je leveranciers. Herijking en strategievorming als co-creatie dus.
  2. Ik kom uit de polder (de Alblasserwaard), met z’n vele weidegronden. Ik ken daar plekken die net zo geschikt zijn om over de toekomst na te denken als de hei. Uitkijken over de wei is zeker zo inspirerend.
  3. Heel praktisch en efficiënt: veel van mijn klanten zijn gevestigd in de buurt van Rotterdam en de wei is daardoor beter bereikbaar dan de hei. Als het voor het proces van belang is er echt een paar dagen tussenuit te gaan, weet ik ook een paar goede plekken op de hei.

Wilt u een wei-sessie uitstippelen die past bij uw organisatie om tot de kern van uw zaak te komen? Bel mij op 06 38 61 04 55 of stuur mij een e-mail.